Skip to content

Voor duurzaam papier hoeven geen bomen meer om

Papier kan gemaakt worden van veel verschillende materialen, maar nieuw papier wordt toch nog vaak gemaakt van hout.

Bomen dus. Wie als gebruiker van papieren verpakkingen duurzaam aan de slag wil gaat dus op zoek naar alternatieven.

Gerecycled papier

Drukken op gerecycled papier is het meest duurzaam. Voor het maken van zowel gerecycled als nieuw papier is water en energie nodig. Die belasten beide het milieu, maar het productieproces van gerecycled papier doet dat minder. Nieuw papier wordt gemaakt van cellulose uit hout dat gewonnen wordt uit productiebossen. Voor gerecycled papier zijn geen bossen en dus ook geen landbouwgrond nodig.

Voor de productie van gerecycled papier is ook minder water nodig dan voor nieuw papier (10-15 liter water per kilo papier tegenover 25 liter). Het gebruik van gerecycled papier levert dus een voordeel op voor natuur en milieu.

Vezels uit oud papier

Oud papier kan niet eindeloos gerecycled worden. De vezels uit oud papier verliezen uiteindelijk aan sterkte omdat ze te kort geworden zijn. Tijdens het productieproces worden er daarom vaak nieuwe lange houtvezels toegevoegd.

Verschillende kwaliteit

Wanneer papiersoorten van verschillende kwaliteit door elkaar worden gemengd, ontstaat een grondstof van lage kwaliteit. Oud papier en karton worden daarom niet alleen ingezameld maar ook gescheiden. Voor de diverse soorten nieuw papier en karton (zoals krantenpapier, toiletpapier, golfkarton en vouwkarton) zijn verschillende soorten oud papier nodig. Ingezameld gekleurd papier en karton krijgen een andere toepassing dan wit, bedrukt of beschreven kantoorafval.

FSC®-label

Maar het hout voor papierproductie kan ook heel goed duurzaam worden geproduceerd. Daar ziet het FSC-label  – het keurmerk met de naam Forest Stewardship Council op toe. FSC wordt gebruikt als keurmerk voor duurzaam verbouwd hout en houtproducten, waaronder papier. Ook Papierindustrie Adriaan Dekker BV levert al uw papier met het FSC® keurmerk.

En natuurlijk wordt ook afvalhout gebruikt om nieuw papier te maken, zoals het bekende biotop papier. Zelfs van oud katoen kan prima papier worden gemaakt.

Duurzame papieren verpakkingsmaterialen

Met alle duurzame mogelijkheden hoeft u het drukwerk van papieren verpakkingsmaterialen niet uit de weg te  gaan als u duurzaam wilt communiceren met uw doelgroep. Wilt u weten welke mogelijkheden er zoal zijn voor duurzame papieren verpakkingsmaterialen? Neem gerust contact met ons op.