Skip to content

Binnenkort verkrijgbaar: papier gemaakt van suikerbietenpulp

Crown Van Gelder uit het Noord-Hollandse Velsen-Noord brengt vanaf januari 2021 papier gemaakt met suikerbietenpulp op de markt. Daarmee is de Nederlandse papierproducent de eerste ter wereld die suikerbietenpapier op industrieel niveau produceert.

Papier gemaakt van suikerbietenpulp

De nieuwe lijn genaamd Crown Native gebruikt minder houtvezels en realiseert zo een besparing van 16 procent op het milieu, ten opzichte van traditioneel papier. Crown Native werd ontwikkeld met het Nederlandse Cosun Beet Company als strategisch partner.

Suikerbietenpapier

Cosun gaat de suiker voor in het winkelschap verpakken in het suikerbietenpapier. De reststroom van Cosuns productieproces vormt een waardevolle grondstof voor het papier. ‘De pulp wordt nu nog vaak verwerkt tot veevoer of biogas, maar door het gebruik in ons papier krijgt het een hoogwaardige toepassing’, licht algemeen directeur Miklas Dronkers van Crown Van Gelder toe.

Twee jaar onderzoek

Het nieuwe papier van Crown Van Gelder is het resultaat van twee jaar onderzoek. Het bedrijf zocht naar een gewas dat een deel van de houtvezels in het papier kon vervangen. Met Crown Native slaagde Crown Van Gelder erin om 20 procent bietenpulp in het papier te verwerken. Zo wordt op meerdere terreinen milieuwinst geboekt.

Minder CO2-uitstoot

Het gebruik van suikerbietenpulp zorgt voor minder transportbewegingen, waardoor de productie van Crown Native gepaard gaat met een flinke afname van de CO2-uitstoot en minder vorming van fijnstof. Ook wordt er door de bietenpulp minder water gebruikt tijdens het productieproces. ‘En doordat we een reststroom gebruiken, is er geen extra landbouwgrond nodig’, vult Dronkers aan.

Crown Van Gelder produceert jaarlijks zo’n 180.000 ton papier voor klanten wereldwijd in de grafische, label- en verpakkingsindustrie. Door samenwerkingen met zowel leveranciers als afnemers realiseert het bedrijf efficiëntie en besparingen in de gehele papierketen.

Bron: Nieuwe Oogst