Skip to content

Persbericht: Grootste MKB-lening via crowdfunding ooit

Wormer, 24 mei 2016 – In drie dagen tijd heeft Adriaan Dekker, specialist en marktleider in papieren verpakkingen voor food en non-food producten, € 1.500.000 opgehaald bij het publiek voor de financiering van een innovatieve drukpers.

Persbericht Adriaan Dekker

Het is de grootste MKB-lening ooit die met behulp van crowdfinance is gerealiseerd. De lening die afgelopen vrijdag 20 mei om 11.00 uur werd gepubliceerd op het platform van Collin Crowdfund, werd gisteren volgeschreven door de 534e investeerder. Met de aanschaf van de drukpers speelt het bedrijf, al 160 jaar gevestigd in het hart van de Zaanstreek, in op de actuele ontwikkelingen en groeikansen in de markt voor papieren verpakkingsmateriaal voor onder meer retail en industrie.

Adriaan Dekker

Al 160 jaar is Adriaan Dekker specialist in het bedrukken, snijden en vouwen van papieren verpakkingsmaterialen. Van industriële rollen en vellen, tot bloemen- en cadeaupapier, de meest uiteenlopende papieren zakken, papieren draagtassen en rollen ten behoeve van kassa’s en pinautomaten. Het bedrijf levert aan partijen in de voedselindustrie, waaronder Albert Heijn en Suiker Unie maar ook aan partijen als Akzo Nobel, Blokker Holding, Fleurop en IKEA.

Wetgeving, duurzaamheid en online winkelen

Nieuwe ontwikkelingen in de markt voor verpakkingsmaterialen zorgen voor een forse stijging van de vraag naar de dienstverlening van Adriaan Dekker. Algemeen directeur Vincent Tol: “Nieuwe wetgeving voor draagtassen maar ook de toenemende aandacht voor duurzaamheid en de keuze voor een ‘authentieke uitstraling’ van bijvoorbeeld ambachtelijk brood of ‘streetfood’, maken dat steeds meer retailers kiezen voor papieren verpakkingsmaterialen.” Ook de opkomst van online winkelen zorgt voor een groei in de omzet van Adriaan Dekker aldus Tol: “Online retailers willen hun klanten thuis eenzelfde beleving bezorgen als in de winkel. En dat gebeurt in belangrijke mate via mooi, hoogwaardig verpakkingsmateriaal, zoals het ‘zijdepapier’ waar luxe kleding in wordt verpakt. Deze drukpers stelt ons in staat om papieren verpakkingen te voorzien van de mooiste en meest complexe bedrukkingen in alle mogelijke kleuren. Zo kunnen we optimaal inspelen op de wensen van onze bestaande én toekomstige klanten.”

Minder dan drie dagen

De totale investering in de drukpers die wordt geleverd door UTECO, wereldwijd de grootste leverancier van drukpersen, bedraagt € 1.640.000. Daarvan wordt € 1.500.000 gefinancierd met behulp van crowdfinance. Nadat het eigen netwerk van Adriaan Dekker al € 260.000 in de drukpers investeerde, werd het project afgelopen vrijdag 20 mei via de site van Collin Crowdfund voorgelegd aan het publiek. In minder dan drie dagen werd het project vervolgens volgeschreven. Het bedrag van € 1.500.000 wordt binnen 82 maanden terugbetaald aan de 534 investeerders, met een vaste, jaarlijkse rente van 7%.

Grootste MKB-lening via crowdfinance

Het project is tot dusver de grootste MKB-lening ooit die met behulp van crowdfinance tot stand is gekomen. Commercieel directeur van Collin Crowdfund, Jan-Willem Onink: “Dit project is een heel goed voorbeeld van hoe je met behulp van crowdfinance gevestigde MKB-bedrijven met concrete groeiplannen en een gezond toekomstperspectief snel en goed kunt helpen aan serieuze financiering. Daar komt bij dat Adriaan Dekker nu weer honderden nieuwe ambassadeurs aan zijn netwerk kan toevoegen.”

Over Collin Crowdfund

Via haar online platform slaat Collin een brug tussen investeerders die op zoek zijn naar meer rendement en ambitieuze MKB-bedrijven met een financieringsbehoefte. Bedrijven met een financieringsbehoefte van € 50.000,- tot € 2.500.000 kunnen terecht bij Collin. Waar mogelijk en opportuun werkt Collin daarbij samen met onder andere banken, bedrijfskundig adviesbureaus en accountants. Om zowel de investeerder als de ondernemer optimaal succesvol te laten zijn, is de screening uiterst zorgvuldig. Zo werkt Collin met ‘Crowdfund Coaches’ die de ondernemer begeleiden in het proces.

Ook na realisatie van de lening coördineert de Crowdfund Coach de uitwisseling van informatie tussen de ondernemer en de investeerders die de lening verzorgden. www.collincrowdfund.nl