Skip to content

Nieuwe flexo drukmachine bij Papierindustrie Adriaan Dekker

Een jaar na de succesvolle crowdfundingactie van Papierindustrie Adriaan Dekker is het zover.

Flexopers Papierindustrie Adriaan Dekker

De achtkleuren flexo drukmachine van Uteco is gearriveerd en geplaatst. Algemeen Directeur Vincent Tol kijkt tevreden terug op financiering én plaatsing.

‘Papierindustrie Adriaan Dekker in Wormer haalde BNR-Nieuwsradio, het FD en een groot aantal regionale kranten met de succesvolle crowdfinance van een nieuwe drukmachine. Het is voor het eerst dat in Nederland een MKB-bedrijf zoveel geld (1,5 miljoen euro) ophaalt voor een investering in duurzame productiemiddelen.’

Zo opende in juni 2016 het artikel over Papierindustrie Adriaan Dekker. De specialist in papieren verpakkingen kwam in 2004 in handen van Vincent Tol, die de aandelen van zijn schoonvader overnam. Het werd het begin van een geleidelijke transformatie, waarbij Vincent stap voor stap het bedrijf moderniseerde. Met als voorlopig hoogtepunt de nieuwe achtkleuren flexo drukmachine. Die staat nu, een jaar na de succesvolle crowdfinance, in de bedrijfshal. Hoe is de installatie verlopen? ‘Het was een grote operatie. Je hele bedrijf wordt omgekeerd, van A tot Z. Er moet een fundering komen, je hebt meer machinelucht nodig en compleet nieuwe elektra moet worden aangelegd. Het is een totale make over. Maar tot op heden loopt alles zeer goed en ben ik zeer tevreden over alle partners’, zegt Tol.

Randapparatuur

De anderhalf miljoen euro die het bedrijf vorig jaar in een korte periode ophaalde, was helemaal bestemd voor de investering in de machine. De overige kosten, die in de tonnen lopen, zijn betaald uit de eigen cashflow. Het bedrijf AV-Flexologic leverde bijvoorbeeld een nieuwe montagemachine, die noodzakelijk was geworden voor de nieuwe Uteco-pers. ‘Met de installatie van de nieuwe machine moet ook de periferie perfect zijn en daarom gaan we in de voorbereiding naar montage met lasers en pc’s.’ Het finetunen van alle randapparatuur duurt volgens Vincent nog zeker een jaar.

De achtkleuren Uteco-machine is een alleskunner en vervangt drie relatief oude vierkleuren flexo drukmachines. De nieuwe drukpers kan met zijn acht drukkleuren en ultramoderne besturing praktisch ieder ontwerp van de klant kan produceren. ‘Onze opdrachtgevers willen hun huiskleuren goed op de verpakking en daarbij moeten we ook nog een veredeling van het drukwerk kunnen leveren (mat- of glanslak, etc). Dat is een eis van de markt, dus we konden niet meer zonder een machine met extra kleuren. Bovendien wilde ik ook de efficiency in de drukkerij verhogen’, zegt Vincent.

Capaciteitsgroei

De drie oude machines gaan naar het buitenland. Deze zaten ‘vol’ en werden vijf dagen per week in 24-uurs dienst benut. De nieuwe machine maakt het Papierindustrie Adriaan Dekker mogelijk om in twee ploegen te gaan werken en dan is de capaciteit nog lang niet benut. Een enorme efficiencyslag dus: minder ploegendiensten en een machine in plaats van drie. En een forse capaciteitsgroei. ‘Er is echt voldoende ruimte voor groei. De bezetting is nu we vier weken draaien al goed en dat is mede te danken aan onze buitendienstmedewerker, die nieuwe klanten heeft binnengehaald en nieuwe markten heeft aangeboord. We gaan veel meer richting high end-verpakkingen, zonder dat we ons verleden verloochenen, want we maken bijvoorbeeld ook nog bloemenpapier.’

Qua marktbenadering richt Papierindustrie Adriaan Dekker zich op food- en non-foodmarkten die papier en papier/laminaten gebruiken en wat dat betreft zijn er geen grenzen. Met de acht kleurenmachine is namelijk alles mogelijk, bijvoorbeeld ook zevenkleurendruk plus een lak of vernis. ‘We kunnen nu echt alles’, zegt een trotse Vincent Tol. Daarbij benadrukt hij dat papier de basis blijft. Omdat de in- en uitbouwtijden behoorlijk zijn verkort, is de nieuwe machine niet alleen in staat om zeer grote oplages te produceren, maar is hij ook uitermate geschikt voor kleinere oplagen.

Training

De verpakkingsproducent maakt technisch gezien een grote stap en gaat van meerdere tandwielgestuurde machines naar een servogestuurde achtkleurenmachine. Dat betekent dat ook de medewerkers scholing nodig hebben. Een belangrijke partner bij de installatie en bij de training is Wim Buyle van Advanced Machinery. Dit bedrijf is partner van Uteco en verzorgt daarom een deel van de installatie en training.

Vlekkeloze overgang

Tijdens de bouw van de Uteco-machine zijn de oude machines productie blijven draaien. ‘Het was wel een indrukwekkend gezicht, toen er zeven vrachtwagens uit Italië hier aankwamen’, zegt Tol. ‘Maar het is vlekkeloos verlopen en daarom ben ik trots op ons team en op onze partners. In vier weken tijd is de machine opgebouwd. Nu moeten we onze klanten gaan uitdagen. We willen groeien in industriële en retailverpakkingen en in verpakkingen voor grootwinkelbedrijven en groothandels.’

Bron: VerpakkingsManagement