Skip to content

Weet u al wat de kracht van kraftpapier is?

Er is veel vraag naar verpakkingen, gemaakt van kraftpapier. We zien de trend vooral terug in lifestyle winkels, jeansstores en als onderdeel van foodconcepten.

Kraftpapier Adriaan Dekker

Van cadeaupapier en draagtasjes tot levensmiddelen zakjes. Tijd om dit materiaal eens onder de loep te nemen: Wat is kraft?

Betekenis kraft

De naam ‘kraft’ komt uit het Duits en betekent ‘sterk’. De sterke eigenschap van het papier wordt verkregen door een speciaal kraftproces. Chemische verpulverde houtsnippers worden gemengd met een mix van sodium hydroxide en sodium sulfide. Hierdoor worden de organische materialen lignine en cellulose uit het hout gescheiden. Van het pulp wordt vervolgens papier gemaakt.

Waarom kraft?

Allereerst kent kraftpapier een aantal praktische eigenschappen. Het materiaal is zeer sterk en daarom geschikt voor diverse toepassingen. Sommige varianten zijn waterafstotend, waardoor kraft ook geschikt is voor het verpakken van voedingsmiddelen. Daarnaast is kraft tegenwoordig razend populair. Kraft heeft een natuurlijke, authentieke uitstraling en de relatief grove afwerking heeft iets stoers. Consumenten hechten veel waarde aan natuurlijke, authentieke producten. Retro is hot en kraftpapier sluit perfect aan bij deze consumententrend. Kortom, wie kiest voor verpakkingsmateriaal gemaakt van kraft, speelt in op de behoefte van de consument. Dáárom kraft.

Wat is er verkrijgbaar in kraft?

We zien kraft cadeaupapier, draagtassen, koekzakken, foodvellen, (stok)broodzakken, tape, bonbondoosjes, cadeaudoosjes, flesverpakkingen, fourniturenzakjes, hangtags en nog veel meer. Het materiaal is geschikt voor de meest uiteenlopende toepassingen. Bovendien biedt de lichtbruine basiskleur legio mogelijkheden om de verpakking te voorzien van een opvallende bedrukking. Er bestaan ook gekleurde kraft verpakkingen. Zo is kraft cadeaupapier vaak verkrijgbaar in twee kleuren. Een ‘blanco’ zijde en een gekleurde zijde. Hiermee maakt u de mooiste combinaties.